Mimo że otoczona wieloma mitami, czarna herbata posiada mnóstwo zalet dla naszego zdrowia. Nie tylko ma właściwości antyoksydacyjne, ale również wykazuje działanie przeciwzapalne i stymulujące. Dodatkowo, może poprawiać pracę serca i układu trawiennego, wspomagać koncentrację a nawet chronić przed pewnymi chorobami. Jednakże, jaką ilość czarnej herbaty można bezpiecznie spożywać codziennie?
Pytań dotyczących tego popularnego napoju, którego historia sięga setek lat wstecz i zyskał on w międzyczasie ogromną popularność na całym świecie, jest wiele. Warto jednak wspomnieć, że w starożytnej Chinie czarna herbata była ceniona jako remedium, ze względu na zawarte w niej składniki takie jak garbniki czy polifenole, alkaloidy purynowe, olejki eteryczne oraz enzymy, a także różnego rodzaju witaminy i minerały. Naukowcy zidentyfikowali w niej aż 300 pojedynczych substancji korzystnie wpływających na organizm.
Czarna herbata to jeden z najchętniej wybieranych napojów na świecie. Jej dobroczynne właściwości obejmują działanie antyoksydacyjne, które wynika z obecności polifenoli, w tym katechin i flawonoidów. Neutralizują one wolne rodniki w organizmie, co może zapobiegać uszkodzeniom komórek i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
Regularne spożywanie czarnej herbaty ma także pozytywny wpływ na zdrowie serca, m.in. przez obniżanie poziomu cholesterolu (niektóre badania sugerują, że czarna herbata może pomagać w obniżeniu poziomu tzw. „złego cholesterolu”). Flawonoidy zawarte w naparze mogą również przyczynić się do poprawy ciśnienia krwi.
Czarna herbata może także ułatwiać trawienie – polifenole zawarte w naparze mogą łagodzić stany zapalne w przewodzie pokarmowym. Herbata ta pomaga również w poprawie mikroflory jelitowej wspierając rozwój korzystnych bakterii. Związki zawarte w czarnej herbacie pomagają także w trawieniu tłustych i ciężkostrawnych posiłków.
Zawartość kofeiny sprawia, że czarna herbata działa pobudzająco. Może to wpływać na poprawę koncentracji, czujności oraz nastroju. Czarna herbata jest również źródłem L-teaniny, aminokwasu, który może dodatkowo wspomagać koncentrację oraz relaksację.