Jak skonstruować dietę pomagającą w walce z obrzękami?

Efekty niezdrowych nawyków żywieniowych, takich jak spożywanie dostarczających dużo soli, przetworzonych produktów spożywczych, brak odpowiedniej ilości płynów czy nadmiar używek, często objawiają się w postaci obrzęków. Te wynikają z zatrzymywanej w organizmie wody, co prowadzi do zwiększenia masy ciała, odczucia opuchlizny i generalnego pogorszenia samopoczucia. Dieta skierowana na eliminację obrzęków powinna z założenia przeciwdziałać retencji wody oraz wspierać usunięcie jej nadmiaru.

Obrzęki mogą mieć wiele przyczyn. Mogą one być efektem złych nawyków żywieniowych, siedzącego trybu życia, braku aktywności fizycznej czy niewystarczającej ilości spożywanych płynów. Przyczyną może być także wysoka temperatura otoczenia. Wiele kobiet doświadcza obrzęków tuż przed miesiączką, co jest spowodowane wahaniem poziomu hormonów. Powodem jest to, że organizm produkuje wtedy duże ilości progesteronu, który odpowiada za retencję wody. Oprócz tego, kobiety przed menstruacją często doświadczają szereg innych dolegliwości. Te symptomy zwykle ustępują w pierwszych dniach krwawienia.

Występowanie obrzęków może także sygnalizować:

– Choroby serca, nerek, tarczycy czy stawów,
– Alergie pokarmowe,
– Niewydolność żylnej,
– Reakcje na leki lub składniki kosmetyków.

Jeśli obrzęki są częstym problemem i nie są objawem jakiejkolwiek choroby, warto dokonać przeglądu swojego stylu życia, jako że to on może być przyczyną problemu. Należy zwrócić szczególną uwagę na składniki odżywcze, które mogą pomóc w usunięciu obrzęków.

Bardzo istotne jest dostarczanie odpowiedniej ilości białka – ten składnik odżywczy odpowiedzialny jest między innymi za wiązanie wody. Jeśli nie jest dostarczany w odpowiednich dawkach, transport wody w organizmie może zostać zakłócony. Dlatego warto uwzględnić produkty bogate w ten składnik odżywczy – takie jak nabiał, rośliny strączkowe czy chude mięso.

Potrzebne są także produkty bogate w potas – element ten ma pozytywny wpływ na gospodarkę wodną organizmu. Można go znaleźć m.in. w suszonych morelach i figach, bananach, ziemniakach, kiwi, pomidorach czy zielonych warzywach liściastych.

Warto również dodać do diety produkty mające właściwości moczopędne – głównie owoce i warzywa, takie jak truskawki, cytrusy, czereśnie, pomidory, papryka, ogórki, seler, marchew czy cebula. Takie właściwości wykazuje również żurawina czy mniszek lekarski.

Dieta skonstruowana w celu redukcji obrzęków powinna zawierać produkty bogate w krzem – źródłem tego pierwiastka jest m.in. skrzyp, pokrzywa, skórki owoców czy czosnek.

Może okazać się pomocna także rutyna – znajduje się ona m.in. w gryce, cytrusach, pomidorach, cebuli czy marchwi.