Pigwa: Cennym źródłem wartościowych składników i lekarstwem na wiele dolegliwości

Znana od starożytności pigwa, można by rzec, jest nieco niedocenionym owocem. Choć jej twardość oraz kwasowość nie sprzyjają bezpośredniemu spożyciu, w odpowiednim przetworzeniu prezentuje się jako doskonałe źródło zdrowia i smaku. Pigwa jest ceniona w wielu dziedzinach – od kuchni, przez medycynę ludową, do kosmetologii, co potwierdzają nawet teksty Hipokratesa, opisujące sok z pigwy jako uniwersalny lek. Znajomość właściwości pigwy i jej możliwości wykorzystania może okazać się niezwykle cenna.

Należąca do rodziny różowatych pigwa pospolita (cydonia oblonga), występuje w różnych odmianach, różniących się między sobą rozmiarem oraz kształtem owoców – mamy zatem pigwę jabłkową i gruszkową. Dzięki swej odporności na zmienne warunki klimatyczne, doskonale radzi sobie w polskich realiach, umożliwiając uprawę zarówno w przydomowych ogródkach, jak i na balkonie. Zbiór dojrzałych owoców następuje zazwyczaj w październiku, choć najsmaczniejsze są po pierwszych przymrozkach, kiedy tracą swój specyficzny cierpki smak.

Choć pigwa przybyła do Europy z Azji, w Polsce uprawiana jest jedynie na niewielką skalę. Stąd, często owoce pigwy trafiają do naszego kraju z importu. Pigwa to roślina, którą charakteryzuje duży krzew lub niewielkie drzewo, a dojrzałe owoce mają złocisto-żółtą barwę i aromatyczny zapach. Warto tu zwrócić uwagę, że przekrojone owoce pigwy szybko ciemnieją – jest to efekt utleniania się zawartych w nich związków polifenolowych.

Pigwa przede wszystkim słynie z swoich właściwości zdrowotnych. Nasiona, skórka oraz liście pigwy posiadają silne właściwości antybakteryjne i bakteriostatyczne, jak również przeciwgrzybiczne. Badania naukowe potwierdzają jej zdolność do redukcji stanów zapalnych, a także działanie profilaktyczne przeciwdziałające anemii czy niedokrwistości. Pigwa odgrywa także istotną rolę w prewencji chorób układu krążenia oraz nowotworów i pomaga regulować problemy jelitowo-żołądkowe.

Tak szeroki zakres działania pigwy jest rezultatem bogactwa jej składu. Mikroskładniki, pektyny, olejki zapachowe, związki polifenolowe, flawonoidy i ksantofile to tylko niektóre ze składników, które czynią pigwę prawdziwą skarbnicą zdrowia. Dodatkowym atutem owocu jest fakt, że jest on niewrażliwy na zanieczyszczenia środowiska.

Właściwości pigwy wynikają przede wszystkim z zawartości związków polifenolowych oraz flawonoidów, które mają zdolność zwalczania wolnych rodników, uelastycznienia naczyń krwionośnych – co zapobiega mikrowylewom i mikropęknięciom. Wspierają one także obniżanie poziomu niezdrowego cholesterolu, a tym samym zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej. Ich działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne jest nieocenione dla zdrowia człowieka.